Hej hej!!! (Dit verhaal heeft een recordlengte gekregen. Ik heb namelijk erg veel beleefd in de afgeopen twee weken!)
Hur mår du? Ik hoop dat alles goed met jullie gaat! Zoals jullie al merken, heb ik al wat meer Zweeds geleerd. In totaal heb ik nu drie lessen Zweeds gehad (één miste ik vanwege mijn vakantie in Stockholm). Het lezen van Zweedse teksten gaat erg goed, maar de uitspraak is nog steeds vrij belabberd. Het communiceren doe ik met Zweedse mensen dan ook voorlopig nog maar in het Engels!
Familie op vakantie
Ik heb in tussentijd ontzettend veel beleefd. Het hoogtepunt was voor mij de vakantie van 22 t/m 28 maart. Mijn ouders, broer, broertje, oom, tante en neefjes en nichtje kwamen op vakantie naar Zweden!!! Ik heb hen ‘s maandags opgehaald bij het vliegveld (100 km van Stockholm centrum). Mijn familieleden boften dat ze aankwamen op weer één van de koudste dagen sinds tijden, het was maarliefst -22°C!!!). Aangezien de mannen (pff altijd de mannen) erge koukleumen waren, hadden deze het zwaa...De kinderen waren wel heel gelukkig, want er lagen hele grote sneeuwhopen van soms enkele meters hoog. Vooral mijn jongste neefje, Maarten, kon zijn geluk niet op. Ondanks de kou, hadden we allemaal al snel een paar sneeuwballen te pakken. Helaas is dit sneeuwballengevecht bij de hele familie de hele vakantie niet meer gestopt! Hmmm misschien nodig ik ze de volgende keer toch maar uit in de zomer :P
Heenreis Skarholmen (randgemeente van Stockholm)
Maar goed, om terug te komen op de reis. We zaten eerst in een vliegbus van het vliegveld naar Stockhom Centrum. Van Stockholm Centrum zijn we naar Liljeholmen gereisd, op dat punt begon de grap van de vakantie. Door het zeer koude weer reden de metro's plotseling niet meer vanaf Liljeholmen. Op het station was het één grote chaos, de mensen leken wel gek geworden. Er stonden honderden mensen te wachten op bussen die ze kon vervoeren. Na enige tijd in de kou te hebben gestaan (20 minuutjes en -22°C), kwam er een bus aan. De mensenmenigte stormde op de bus af en perste zich naar binnen. Het was werkelijk een heel geschreeuw, gevecht en gegil om de bus in te komen. Wij stonden allemaal verbaasd toe te kijken. In één bus propten zich serieus ongeveer 80 mensen! De mensen sprongen bij elkaar op schoot, zaten klem tussen de busdeuren en werden hard tegen de ramen geduwd. Het was echt niet normaal, we wisten niet wat we zagen! Er was een hele televisieploeg aanwezig om alles op te nemen. Op den duur kwam er allemaal beveiliging en politie aangerend om de boel enigszins te regelen. De chaos bleef echter voortduren, er waren al 4 bussen geweest en de mensen bleven maar proppen. Aangezien wij met een redelijke groep waren (11 man) konden we het niet wagen om een bus in te gaan, dit zou veel te gevaarlijk zijn met de kinderen. Gelukkig zag mijn oom een taxibusje staan die ons kon redden. De taxichauffeur gebood ons snel de koffers te dumpen in de bagageruimte en om snel in de auto te springen met z'n allen. Op zich mochten er maar 8 mensen in de auto, maar ja, de buschauffeur zag zijn kans schoon op een goed verdiende taxirit. Wij propten ons snel in de taxi en lagen plat op de bank, zodat de politie niet zou zien met hoeveel we in de taxi zaten! Het was echter zo'n chaos, dat we makkelijk wegkwamen! We hebben ontzettend gelachen tijdens deze taxirit, je kon nog net de hoofden van elkaar zien boven de koffers uit! Wat een begin van de vakantie!!! Na een taxirit kwamen we eindelijk veilig aan bij onze vakantievilla.
De vakantievilla
Deze villa zag er heel mooi uit! Echt een heel schattig Zweeds huis van geel hout. Na 20 minuten kwam eindelijk de eigenaar eraan en konden we het huis ook binnen en ons installeren in het huis. Dit huis zag er erg goed uit, met twee badkamers, twee woonkamers, grote keuken, whirlpool en een sauna in de douche. Super! Helaas bleek het huis na verloop van tijd steeds grotere gebreken te hebben: één wc deed het maar, de whirlpool zorgde voor kortsluiting, verlichting in badkamer deed het niet, heel vaak was er kortsluiting, mijn bed was al doorgezakt voor ik erin lag, mijn kussen hing bij voorbaat al uit elkaar, etc. Het was teveel om op te noemen, gelukkig had ik er wel lol om. Het was gewoon een soort van kamperen in een luxe woonkamer, ach ja toch wat!! Je kunt niet alles hebben, hihi. Vooral erg grappig was het scheeravontuur van mijn oom. De eerste ochtend probeerde hij zich te scheren. Hij stak het apparaat nog niet in het stopcontact of alle stroom in het hele huis viel uit, mijn vader zorgde weer voor stroom, mijn oom waggelde hoopvol weer naar het stopcontact, steekt bijna het scheerapparaat in het stopcontact en de stoppen slaan al weer door. Dit ging serieus tot wel 8 keer zo door! Het was super komisch om mijn oom steeds moedelozer in gestreepte blauwe pyjama en warrig haar steeds humeuriger naar het stopcontact te zien wandelen! Wat een avontuur!
Stockholm
Vrijwel elke dag hebben we iets bezocht in de buurt. We hebben erg veel gezien in Stockholm. Dit is een hele mooie stad, dat verspreid ligt over allerlei eilandjes. Dit geeft hele mooie uitzichtpunten! Vooral mooi vond ik het dat het water in de rivier bevroren was. De boten moesten werkelijk door ijsschotsen heen varen met ijsbrekers. Ik had nog nooit zoiets gezien! Doordat er zoveel water is in Stockholm, was de natuur heel mooi met heel veel zwanen en andere watervogels. De stad Stockholm is ook vrij heuvelachtig met hele mooie diepteverschillen. Het ene eiland was veel hoger dan de andere. Vooral de oude stad (Gamla Linköping) was erg mooi met al de oude winkeltjes en het koninklijk paleis. In Stockholm heb ik de tijd gehad om gezellig met mijn moeder als vanouds heerlijk te winkelen. Ik heb er een erg leuk tuniekje gekocht, die je vast wel eens ziet verschijnen op een foto. Mijn moeder kon haar geluk niet op door alle mooie sjaals die ze vond.
In Stockholm hebben we veel huizen gezien in allerlei kleurtjes, allemaal soorten Pippi-Langkous-huizen eigenlijk! Het mooiste wat we bezichtigd hebben vond ik Skansen. Dit was een Zweeds openluchtmuseum vergelijkbaar met het Zuiderzeemuseum. Hier beleefde je echt de Zweedse sfeer zoals we deze kennen van films als Pippi Langkous en van andere films over Zweden. Er waren ook echt mensen in klederdracht.
Op zoek naar de grizzly beer....
Erg leuk was het bovendien dat er in Skansen een soort dierentuin bij was, waar de typische Zweedse dieren waren. Zo zagen we de rendieren waar de Sami's (oorspronkelijke Zweedse bevolking welke nu in het noorden leeft) nog steeds mee rondtrekken als nomaden. Ook zagen we elanden die door heel Zweden leven, lynxen, zeehonden, otters, uilen, paarden en helaas geen grizzlyberen. Al zoekend naar deze beer in het park, kwamen we erachter (hoe kan het ook anders) dat deze beren in winterslaap zijn. Een beetje kinderachtig vonden we dit, hihi. Het was namelijk een goed zoethoudertje geweest voor de kinderen, ‘nog even wachten jongens, straks zien we de beren.'
How to speak English? About miscommunication
Een aantal leuke Engelse uitspraken deze vakantie:
-Mijn oom wil hier graag een buskaartje kopen en vraagt aan de verkoper in zijn goede Engels: ‘Du buy busticket?' Waarop de verkoper al wapperend met zijn handen antwoord: ‘Yeah, Dubai very hot'
-Mijn tante wil graag iets met aarbeien, aardbeien noemt zij: ‘earthberry's'. Bijna goed :P
-Mijn moeder wil graag een thee-ei hebben om de losse thee te laten trekken in het kokende water, zij vraagt hierom aan een oude vrouw: ‘Do you where's an teaegg'? Gek genoeg gaf de vrouw geen antwoord...
- Mijn tante slaat deze vakantie voor de grap de hele tijd veel Zweeds klinkende kreten uit als ‘Eudebreu eu knackebreud.' Mijn neefje scheen hiervoor ontzag te hebben en dacht dat dit echt Zweeds was. Een Zweedse vrouw zei namelijk tegen mijn neefje van 8 jaar iets in het Zweeds. Maarten wil niet laten merken dat hij geen Zweedse jongen was en brabbelt heel trots iets terug wat hij zijn moeder wel eens heeft horen zeggen. Maarten zei dat de vrouw hem toen raar aankeek ‘maar ja, zegt hij heel nonchalant. Ze denkt denk ik dat ik Engels spreek.'
‘Hè, zie ik dat goed? Zit er weer iemand vast in de netten?'
Jaja, je leest het goed, dit stukje gaat over sporten en dan wel over skiën. Op zaterdag kregen Jeroen (mijn broer) en ik het idee om te gaan skiën. Mijn broertje en Kirsten(nichtje) en Laurens(neefje) gingen ook mee. Na een lange reis (met een paar keer fout reizen en een lange wandeltocht van een uur) kwamen we aan bij het skioord. Na het huren van de ski's voor de middag, ging het gebeuren. Jeroen, Kirsten en Laurens gingen voor het eerst skiën. Ik gaf Jeroen en Kirsten eerst een kort lesje over remmen in de pizzapunt en commandeerde ze al snel met een skilift de berg op. Op de berg zou ik ze wel leren bochtjes maken. Achteraf was dit niet een heel slim plan. Boven gekomen legde ik Jeroen en Kirsten uit dat ze mij precies na moesten doen en dat we heel langzaam met bochten naar beneden gingen. Ik had net de eerste bocht gemaakt, Jeroen volgde nog netjes, toen Kirsten tot mijn verbazing i.p.v. een bocht te maken lijnrecht naar beneden ging. In het begin riep ik nog ‘bochtjes maken Kirs!!!' Later werd dit ‘laten vallen kirs!!! Maar helaas luisterde ze niet, Jeroen en ik zagen haar blauwe jas steeds kleiner worden. Kirsten ging nog steeds met steeds hardere vaart naar beneden....Uiteindelijk zagen we een hoopje op de grond liggen, net voor het bos had Kirsten zich gelukkig laten vallen. Gelukkig stond ze al snel weer op de ski's en keek ze waar wij bleven! Toen moest ik Jeroen nog naar beneden loodsen. Dit was heel hilarisch, Jeroen heeft de sneeuw op deze berg laten we zeggen continu van heel dichtbij bekeken...Kirsten en Jeroen zijn even later toch maar wat lager gaan oefenen met bochtjes gaan maken. Ik stond onderaan de berg en zag Laurens die les had gehad van Jurgen, recht op een net af skiën. In dit net zat hij vast met zijn ski, hier kwam hij pas naar enige tijd uit. Ook Jeroen heeft op de skihelling een net omgeskied, je kunt goed zien waar mijn familie die dag is geweest. Het was ontzettend hilarisch. Vooral toen Jurgen, Laurens en ik naar de blauwe helling gingen. Ik was vergeten tegen Laurens te zeggen dat hij niet naar rechts moest gaan op deze baan, dan ging hij een stunthelling af. Natuurlijk ging dit fout, Laurens skiede recht op een bult af en landde twee meter verder plat op de grond. Ik probeerde er naartoe te skiën, maar was nog niet zo ver gevorderd dat dit erg soepeltjes ging. Ik stond namelijk al snel klem in een spreidstand waar ik niet meer uit kwam. Ik had de keus uit of blijven wachten tot mijn broertje mij zou helpen of daadwerkelijk in de split eindigen. Gelukkig kwam Jurgen mij snel te hulp. AL met al hebben we deze dag weer heel wat belevenissen met blunders beleefd! Het was een geweldig leuke dag! Jurgen kon erg goed skiën en heeft het Laurens heel snel geleerd. Ook Kirsten en Jeroen zijn toch vooruit gegaan! Laten we zeggen, dat het skiën voor hen (net als voor mij trouwens) nog een uitdaging vormt...
Björn Borg (Jurgen, dit stukje kun je beter niet lezen :P)
Met mijn broertje Jurgen (16 jaar) hebben we hele avonturen beleefd op zoek naar een Björn Borgonderbroek. Helaas komt deze beste man uit Zweden en dit was voor Jurgen des te meer een reden om een echte Zweedse Björn Borg aan zijn collectie toe te voegen. We zijn in deze vakantie heel wat winkels afgeweest op zoek naar deze bijzondere onderbroek met brede band. Jah, in Nederland schijnt deze niet te krijgen te zijn. Het humeur daalde soms onder het nulpunt als we niet een dergelijke onderbroek vonden, maar uiteindelijk heeft hij er één gevonden! Gelukkig voor ons allemaal! Mijn kleine neefje werd ook al door hem aangestoken en heeft er ook al één. Ik denk dat vrouwen hun geld toch liever uitgeven aan iets anders. Begrijpen doe ik deze hype nog steeds niet. Mijn moeder was ook erg trots zo'n bijzondere onderbroek goedkoop (een vrouweneigenschap) ergens op de kop getikt te hebben. Alleen bleek deze onderbroek tot haar spijt niet in Jurgens smaak te vallen, want het was een ballenknijper zoals hij dat noemt! Vandaar dat Jurgen helemaal met de metro een half uurtje reisde om deze te ruilen. Maar Jurg, ik moet eerlijk zeggen dat je bij jou de onderbroek ook echt ziet als een kledingstuk. Je broek hangt daarvoor laag genoeg :P
Belevenissen van de week na de vakantie (in het kort nu :P)
Zoals je wel hebt gelezen heb ik ontzettend veel beleefd deze vakantie. Nog veel meer dan ik op papier kan zetten. Het was voor mij dan ook erg raar de eerste paar dagen van de afgelopen week om weer in mijn kamertje te zijn. Ik heb in het begin veel bij geslapen en moest erg wennen aan de stilte om mij heen en de rust. Met de school ben ik nog steeds niet erg druk. Tenminste niet zo als ik dat gewend ben in Nederland op de Katholieke Pabo Zwolle. Hier kan ik rustig de tijd nemen om een artikel door te lezen en om ander huiswerk te maken. Altijd leuk vind ik dit niet, ik hou toch wel erg van veel doen. In het begin ging ik nog 2 à 3 keer in de week naar feesten in cafés enzo. Maar dit begin ik wel zat te worden, de gesprekken blijven daar erg oppervlakkig en de mannen kunnen erg vervelend zijn. Ik heb toch liever leuke en goede gesprekken! Vanmorgen heb ik weer iemand bij de kerk ontmoet met wie ik de hele dag mee ben geweest naar haar huis. Voor het eerst heb ik een echt Zweeds huis gezien, samen met haar ga ik in de komende weken een aantal leuke dingen doen als films kijken, naar de sauna en ze gaat me leren breien! Dit lijkt me heel leuk, want je kunt ontzettend leuke dingen maken van wol!
Gisterenavond heb ik iets heel leuks meegemaakt, ik ben naar een ijshockeywedstrijd geweest! IJshockey is voor de Zweden net zo iets als voetbal voor de Nederlanders. We zijn in het stadion geweest van Linköping, dit hele stadion zat ongeveer vol met mensen van alle leeftijden. De wedstrijd ging heel erg ruw, de mannen vochten echt! Je hoorde de ene na de andere knal van iemand die tegen de zijkant werd gesmeten! Ik heb nog nooit zo'n ruwe sport meegemaakt! Nog erger dan rugby! Ze mogen elkaar gewoon slaan met de sticks! De spelregels begrijp ik nog voor geen meter! Ik vond het zelf wel heel gaaf om te zien! Wow, het leek wel een beetje op een Jerry-Springer-show. Om de zoveel tijd moesten er weer een paar vechtend uit elkaar worden gehaald. Heel bizar!! Ik moet toegeven dat ik het wel een heel rare sport vind, het is een mannen-macho-sport. Het is wel spannender om naar te kijken dan voetbal, als ik dan toch moet kiezen!! Tijdens de hele wedstrijd (van 16.00-18.30 uur) had ik het idee dat ik in een film zat. Ik had iets dergelijks alleen nog maar eens gezien op televisie!
Momenteel ben ik bezig met het sollicitatieproces voor mijn eindstage. Ik ben nu bezig met het uitzoeken van 6 scholen waar ik mijn eindstage evt. zou willen lopen volgend jaar.
Komende woensdag ga ik mijn stageschool bezoeken waar ik in Zweden ga stagelopen. Deze school ligt op twee uur reizen van mijn kamer, dat betekent 6 uur met de bus weg en dan ben ik 8 uur op stage. Dat wordt even afzien, maar het lijkt me wel een hele leuke ervaring!
Woensdagavond vertrek ik naar Lapland, naar Kiruna. Het zal een lange treinreis worden van 19 uur, maar volgens mij wordt het heel gaaf daar! Ik denk niet dat ik dat ooit zal vergeten!
Ik wens jullie allemaal een hele fijne tijd toe!
Hej då!
Els
Woei Els, wat een verhaal weer.
SUper om te lezen dat je zo'n leuke tijd hebt gehad met je familie!
Succes met solliciteren voor je eindstage :)
Liefs
super leuk dat je familie is geweest!!
En echt die belevenissen van jou met je familie ik lag helemaal in een deuk!
Maar voor je stage van volgend jaar wil je dus weer naar zweden toe?? LeuK!!
X laar
Lieve Els!
Wel bijzonder hoor, dat je van mensen in het buitenland beter op de hoogte vena hun doen en laten blijft, dan van de mensen in eigen land!
Je verhalen zijn zo beeldend en grappig geschreven! Nog een talent om op je lijstje bij te schrijven Els. Wat heerlijk voor je dat je zo weet te genieten van deze periode en wat fijn dat je familie daar in gedeeld heeft!
Het allerbeste maar weer! Groet, Alet
Hallo Els, dankjewel voor je humoristisch verhaal, echt heel leuk om te lezen. Fijn dat je hebt genoten van je vakantie. Lapland moet heel mooi zijn, er is ook ergens een amathystmijn. Kan je zelf hakken. Heel veel plezier en succes met je sollicitaties. Groetjes Winny.
wat heb ik gelachen haha, zelfs na ons lange skype gesprek was het nog erg grappig ;)
En echt ik was verbaasd dat het 'verhaal' al weer uit was... je hebt talent meid! :D
Heel veel plezier in Lapland en sterkte met de treinreis.
Spreek je gauw weer.
liefs
Lieve Els,
Ik heb weer genoten van je verhalen. We hebben een fantastische week met elkaar gehad. Ik wil nog even een kleine, maar erg belangrijke :) aanvulling geven op je verhalen over Stockholm. Woensdagavond hebben tante Aline en ik jullie nog verwend (??!) met door ons samen gezongen liedjes. Aline en ik hadden vroeger op de basisschool een onderwijzer die zang als hobby had. We hebben bij hem dan ook enorm veel liedjes geleerd, waarvan een deel oudhollandse liedjes. Aline en ik hebben deze liedjes op gepaste, gedragen ;-) toon voor jullie gezongen, sommige zelfs in canon, met mooie hoge trillers en uitschieters. Jullie zaten verbijsterd, met open mond te luisteren.Maar je moet me nog even één ding uitleggen: Waarom zat jij tijdens ons zanguurtje naar je mp3-speler te luisteren......?????????? Jammer dat je deze bijzondere avond vergeten was te vermelden. Het was heel goed voor je muzikale ontwikkeling (hahaha).
Ik wens je hele fijne dagen in Lapland.
Heel veel liefs van mams.
Inderdaad een lekker lang verhaal, heerlijk. Je kunt na afloop, als je weer in 'gewoon Hattem' bent, het boeltje zo bundelen als: 'avontuur in Zweden', door Els Winkelhorst. Echt gaaf. Ook fijn dat je zo genoten hebt met je familie. Els, succes met je sollicitaties, we horen het wel, groeten van Marten en Judith
He Els,
Leuke verhalen allemaal! Had nog helemaal niks gelezen, maar je kunt erg leuk vertellen! Als je dat breien doorzet, mag ik dan vast een bestelling bij je plaatsen? Gebreide sokken, maatje 40. BVD :P
Vul onderstaande velden in om een reactie te plaatsen op dit reisverhaal.
Laat je e-mail achter en ik stuur je een mailtje als ik een nieuw verhaal of nieuwe foto's op de site heb gezet.